Tuesday, June 25, 2013

Anime vs. manga 1. - Kamisama Hajimemashita

Bevezető, avagy minek szenvedek egy ilyennek a megírásával: nem gondoltam, hogy valaha is fogok ilyet írni, hisz már volt rá máskor is példa, hogy az anime eltért a mangától, de mégis egy jó sztorit hoztak ki belőle. Pl. Full Moon Wo Sagashite a manga és anime ég és föld, mégis mindkettőt imádtam. Na ez sajnos manapság nem igaz. Főleg azt utálom, ha alapjáraton egy nagyon jó mangát módosítanak/egy mestermű mangát tesznek tönkre, az nagyon tud idegesíteni. És miért is írom ezt? hogy kitöltsem a haragom. XD Mert ha másnak mesélném el mind ezt sírva fakadna, mire végig hallgatná. Nos... mivel első rész, ezért több ilyen bejegyzésem is lesz. (Sajnos mostanság sokba ütközök.) Szóval az első áldozatom:

Kamisama Hajimemashita


1. szempont - Animáció/ rajzolás: Erre semmi panaszom nem lehet. A manga rajzolása tipikus shoujo-s, mégis szép és letisztult a kezdettől fogva. Én nagyon szeretem. Az anime ezt tökéletesen visszaadja. Nem vesz el és nem is ad hozzá semmi extrát. Szóval nagy piros pont ezért a készítőknek.
2. szempont - Szinkronhangok: Hát a mangával itt nem nagyon tudom összehasonlítani, max annyit tehetek hozzá, hogy itt is gratulálok a stúdiónak, mert mindenkihez olyan szinkronhangot választottak, amilyen illett.  Egyedül Onikiri és Kotetsu hangjai lettek idegesítőek. Amikor meghallottam a nyavalygó hangjaikat a falat kapartam. Főleg azért is volt rémes, mert ők voltak a narrátorok. XD
3. szempont - Zenék: Az OP/ED is szerintem nagyon illett az animéhez és jó hangulatot teremtettek. Az összes háttérzenét eltalálták, szóval ez is piros pont. Bár ez nem ide tartozik, de azért megjegyezném, hogy a narráció a történet során viszont nagyon idegesítő volt.
4. szempont - Történet: Na itt nagyon rémes dolgokat követtek el az animések. Az összes dolgot megcsinálták, amit utálok, így egy tipikus shoujo-t kaptunk... egy tömeggyártmányt. Először: nagyon gyorsan haladtak és több fejezetet lenyomtak 1 rész alatt. Ezalatt rengeteg fontos dolgot is kihagytak, ami bár nem tűnik fontosnak, de később az/ a szereplő jellemének megértéséhez szükséges. Másodszor: keverték az időrendet. Néhány fejezetet előrébb hoztak, míg néhányat hátrébb toltak. Így nem is volt érthető, hogy Tomoe miért ragaszkodik Nanamihoz annyira stb... (és nem, nem azért ragaszkodik, mert ő a főhős. először csak mind családjára gondol, itt főleg a Narukamis részekre gondolok és csak később változik a véleménye) emellett az is idegesítő volt, hogy még a vége előtt kiemeltek egy részt megint nagy kihagyással és azt is meganimésítették. Harmadszor: kihagytak konkrét fejezeteket, amik édesek voltak/viccesek. Bár tény, a történet szempontjából nem lényeges, de érzelmek szempontjából igen. És utoljára: ezt utálom a legjobban... amikor alternatív dolgokat raknak egy animébe. Ennél rosszabb és rémesebb dolog nincs. Nagyon ritka, amikor jókat tudnak belerakni. (pl. Tomoe és Nanami randija... fanok számára cuki, de nekem erőltetett. meg ahhoz képest hogy Tomoe hogy hangoztatta, hogy ő nem akar emberbe beleszeretni és nem is fog... itt semmi értelme nem volt a randinak. nem véletlen nem volt ilyen még a mangában. meg a végén, amikor szinte csak belehányta a képernyőbe Tomoe, hogy szeretlek Nanami, kössük össze az életünk. na azon nevettem nagyot. XD mangában egyszer sem mondott ilyet. meg nem ilyen hamar... kb. 65-70 fejezet után jött rá erre, itt meg elég volt 10 rész XD és le is zárták az animét. így lealacsonították a kapcsolatuk sima tömegshoujo kapcsolattá) Nos, ennyi a panaszom. XD
5. szempont - Karakterek: hát az is valami rémes. Kuramaról semmit nem tudunk meg(jó, mert nem is jutottunk el odáig, de akkor is... ha már ilyen lezártra csinálták) Tomoe tömegkarakter lett( a mangában sokkal mélyebb és összetettebb... jó, nem jutottunk el odáig, de akkor inkább hagyták volna nyitva az animét. meg nem kellett volna oda nagyon az a szerelmi vallomás) Nanami idegesítő liba lett. Jó, az elején a mangában is idegesítő volt néha, de pár fejezet után elkezdett fejlődni és utána folyamatosan fejlődött. itt nem. Bár nagyrészt sikerült visszaadniuk a karaktereket/érzéseiket, de mivel már lezárták az animét sok karakter csak felszínes maradt. szóval ha lesz második szezon talán ezt kiküszöbölik. 

Összeségében: Manga 10/9 az anime pedig: 10/7
Nem lett rossz, aki nem ismeri a mangát annak élvezhető és érdekes, de semmi nagyobbat nem nyújt. A manga bár szintén felszínes volt az elején, de később ez változott és még az elején is többet nyújt, érdekesebb és élvezhetőbb. Szóval nekem nem lett nagy élmény.